top of page
enkucevic

GIMNAZIJA – SPECIJALIZOVANA IT ODELjENjA

Updated: Dec 9, 2018

Razvoj IT-sektora jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Prema podacima Narodne banke Srbije IKT sektor jedan je od najperspektivnijih sa godišnjim  rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji.  Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 15. 000 IT stručnjaka.

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada. Specijalističkim obrazovanjem srednjoškolaca koji imaju izražene digitalne kompetencije povećava se kvalitet sutdenata IT smerova različitih fakuleta.

Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje će učenici steći u gimnazijskom IT-odeljenju biće krucijalne za njihov dalji razvoj. Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici. Takođe, zahvaljujući kompetencijama, ovi učenici mogu odmah po završetku gimnazije biti deo inovativnih startap kompanija. Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja svoje znanje, veštine i stavove su već uspešno iskazivali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije. Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.


O SMERU

Gimnazijsko IT-odeljenje predstavlja specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

IT odeljenje u  Gimnaziji svojim nastavnim planom, koji je prilagođen učenicima zainteresovanim za ovu oblast, pruža i više od osnovnih znanja i najbolja je osnova za studiranje informatike i računarstva na svakom fakultetu. Čak 8 stručnih predmeta na ovom smeru govore u prilog činjenici da će učenici nakon završenog srednjeg školovanja na ovom smeru biti više nego dobro pripremljeni za svoje usavršavanje na fakultetima bilo koje vrste u oblasti informatike i računarskih tehnologija.


Na IT smeru naučićete:

– Programe za rad sa tekstom, tabelama…

– Računarsku grafiku

– Kako upravljati informatičkim resursima

– Kako upravljati bazom podataka

– Izradu Web sajtova

– Programiranje

– Izradu Flash animacija

– Projektovanje informacionih sistema

– Bezbednost i zaštitu računara

– Bezbednost i zaštitu računarskih mreža


PRIJEMNI ISPIT

Učenici zainteresovani za upis polažu prijemni ispit iz matematike (srednji i napredni nivo iz zbirke za malu maturu) 03. juna 2018. godine u 10 časova.

Učenici se prijavljuju u Gimnaziji u Novom Pazaru. Rok za prijavljivanje je od 11-14. maja 2018. godine od 9.00-14.00 časova.

Škola broj prijavljenih učenika dostavlja 14. maja do 1500h  na adresu srednje@mpn.gov.rs

Za gimnazije koje pripadaju Raškom okrugu prijemni ispit biće organizovan u Gimnaziji u Kraljevu. Za sve zainteresovane učenike biće organizovan prevoz do Gimnazije u Kraljevu i nazad, uz pratnju direktora i profesora informatike Gimnazije u Novom Pazaru.

Naša Gimnazija organizuje besplatne pripreme iz matematike za prijemni ispit za učenike zainteresovane za upis u ovo odeljenje.

– maksimalan broj bodova na prijemnom ispitu je 240, a da bi učenik položio prijemni mora da ostavari najmanje 120 bodova

– pored prijemnog ispita učenici redovno polažu i malu maturu u svojoj osnovnoj školi

– da bi se odeljenje formiralo potrebno je da najmanje 15 učenika položi prijemni ispit, a maksimalan broj učenika u odeljenju je 20.

INFORMATIČKI PREDMETI

Specijalizovani predmeti se izučavaju u različitim razredima. Učenici će za  četiri godine imati ukupno 934 časa informatičkih predmeta.  Ovaj broj časova, sadržaji koji se izučavaju, podela odeljenja na manje grupe, stručni nastavnici i opremljene škole  predstavljaju uslove za maturante koji će biti izuzetno efikasni tokom daljeg studiranja na IT smerovima različitih fakulteta. Stručni predmeti su koje će učenici imati su:

Primena računaraRačunarski sistemiProgramiranjePrimena računaraObjektno orijentisano programiranjeBaze podatakaProgramske paradigmeVeb programiranje

Programski jezici koji se koriste tokom obrazovanja:

C++, Javascript, Java, Python baze podataka, MS Access, MySql

izrada web stranica/aplikacija:

Javascript, PHP, HTML, CSS

Rad sa tekstom, tabelama, rešavanje raznih matematičkih problema, obrada vektorske i rasterske slike, animacije:

Office, Matlab, CorelDraw, Photoshop, Flash..

NASTAVNI PLAN I PROGRAM




553 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page